Gyermekeink egész nap ülnek, és a következmények rendkívül figyelemre méltóak

2016/12/17. - írta: Csillik Árpád

Valószínűleg mostanra tisztában vagy a mozgásszegény életmód negatív következményeivel. Mégis, sokak számára ez a legkárosabb egészségügyi ártalom, amivel naponta találkoznak. Előző cikkekben kihangsúlyoztuk e választott életmód hátulütőit, de elég erről annyit, hogy ez egy "járvány", ami mindazokat kellene, hogy érintsen, akik az általános egészségbe, fitneszbe vagy mozgásba kívánnak fektetni.

Ezen a ponton remélhetőleg kutatni kezdted a módszereket, hogy enyhíts az ülő életmód hatásain. Gondoltál egy „álló” asztalra? Fizikai aktivitás ebédidőben? Korrektív gyakorlatok vagy nyújtás? Mindegyik lehetőség (és stratégia, amit a Functional Movement HQ-nál megvalósítottunk) fantasztikus.

De gondoltál már az egyik leginkább tehetetlen, kitett, veszélyeztetett népességcsoportra az Egyesült Államokban és szerte a világon? A gyerekeinkre utalunk.0_1.png

Amikor az ülő életmódról beszélünk, általában egy számítógép előtt görnyedő irodai dolgozó jut eszünkbe. Illetve egy „ingázó” a dugóban. Ritkán képzelünk magunk elé egy egész napra az iskolapadba ragadt gyereket...aki aztán egy busz ülésen ül….és végül otthon görnyed a kanapén.

Mindent egybevetve a legtöbb gyerek többet ül, mint szüleik (ami azért mond valamit).

Ha figyelemmel kíséred egy átlagos gyerek üléssel töltött idejét, az eredmények abszolút megdöbbentők. Tehát mit kellene tenni?

Ezt a kérdés barátaink, Juliet és Kelly Starrett (Mobility WOD) próbálják megválaszolni.

A StandUP Kids küldetése, hogy minden gyermek az állami iskolákban kapjon egy „álló” asztalt 10 éven belül, hogy leküzdjék az ülő életmód és inaktivitás „járványát”, valamint, hogy jobban tükrözzék a 21. század oktatási céljait.

Valószínűleg mostanra tisztában vagy (talán túlságosan is) az ülés néhány egészségügyi következményével, de itt egy emlékeztető:
1_kep.png
„Legalább 2 óra folyamatos ülés növeli a szívbetegségek, cukorbetegség, metabolikus szindróma, nyak és hátfájás, valamint egyéb ortopédiai problémák kockázatát.”  Ez egy elég kiábrándító mondat.

Az elv, mely az állást az ülés fölé helyezi, FMS alapvető filozófiáját is hűen tükrözi. Az első feladatunk egészség és fitnesz szakértőként, hogy megóvjuk az sportolót mindattól, ami kárt tehet benne. Egyértelmű, hogy az ülés nem képvisel oly’ mértékű akut kockázatot, mint például korlátozott csípőbillentéssel deadliftelni, de nem fókuszálhatunk pusztán a pozitív inputra, mint az edzés, anélkül, hogy figyelembe ne vennénk a végső soron kárt okozó életmódbeli tényezők megszüntetését.

Lássuk az állás előnyeit az üléssel szemben:

* A gyerekek több kalóriát égetnek ( akár 35%-al az elhízott gyerekeknél)
* Ortopédiai degradáció és diszfunkció kisebb előfordulása
* Jobb alap egy mozgásban gazdag környezethez

2_kep.png
Első hallásra ezek az előnyök nem tűnnek soknak, amikor arra törekszünk, hogy támogassuk az egészég és fitnesz szakértőket?
Ha tudnánk segíteni gyermekeinken, hogy mozgásukkal kapcsolatban tudatosabbak legyenek és -különösképpen-, hogy életmódbeli döntéseik hogyan ronthatják az egészségüket és fizikai képességüket, nem lenne e egy jobb lehetőség, hogy változást hozzunk létre, mint akkor amikor már felnőttként dolgozunk velük?

Gray Cook egyetért:4.png

„Számomra a Functional Movement System végső célja az, hogy visszalássam hatását a fizikai fejlesztésben. Fiataljaink hazánk erejének jövője. Annyit tehetünk, hogy több fizikai erőforrást adunk nekik, ami segítségükre lesz.”

A StandUp Kids kiegészíti Gray kijelentését: „gondoskodjon az oktatás a mozgásszegény életmóddal társított egészségügyi kockázatokról és támogassa az „álló” asztalokat amiért olyan környezetet teremtenek, ahol a gyerekek egészségesebbé és aktívabbá válhatnak.”

Az ülés népegészségügyi válság és gyerekeink éppúgy ki vannak téve neki, mint a lakosság bármely része. Ön is támogathatja a StandUpKids.org mozgalmat, a Crowdrise adománygyűjtő oldal látogatásával ( mint a testület tagja, Gray saját oldalán is.) Valamint meghallgathatja Grayt bővebben a témáról a Gray Cook Radio 56. részében.

 „A testnevelés nem csak a tornaórára vonatkozik!” Gray szerint. „Amiről Kelly és Juliet beszél az az, hogy a gyerekek fizikailag jobban foglalkoztathatók egy környezetben csupán a testhelyzetük megváltoztatásával.”

Kövess Facebookon

Forrás: Functional Movement

Fordította és szerkesztette: Csillik Árpádcsh02941.jpg

* Testnevelési Egyetem - Testnevelő tanár - Gyógytestnevelő-Egészségfejlesztő tanár (hallgató)
* Testnevelő Tanár
* StrongFirst kettlebell instruktor (SFG1)
FMS 1; FCS
* IWI - Fitness Instructor / Testépítés-Fitnesz sportedző

* TRX SC Trainer

Forrás: Functional Movement

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borntomovement.blog.hu/api/trackback/id/tr6712054495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása