Felkészülésem a StrongFirst kettlebell Instruktori (SFG1) vizsgára

2019/10/25. - írta: Csillik Árpád

"A cél az, hogy a cél maradjon a cél" - Dan John

Több, mint 5 éve szerettem volna, hogy az utóbbi napok teljesüljenek. Minden augusztusban láttam a képeket a friss instruktorokról, és arra gondoltam, hogy majd a következő évben...most sikerült! 

Az esemény: 3 kemény nap, amit egy nagyon tudatos felkészülés előzött meg.Nem szerettem volna kockáztatni, ha már ennyi ideje vártam rá. Napi 8 óra edzés, és összesen 22 óra folyamatos magas szintű figyelem a "játék neve". 

Előtte is edzettem az eszközzel, de igazán haladó gyakorlatokat (pl.: szakítás) nem! Jobbnak láttam, ha ezt szakembertől tanulom meg annak ellenére, hogy én is mozgással foglalkozom már jópár éve.
2019-es év elején esélyt láttam rá, hogy regisztráljak az eseményre, ám előtte erre jó felkészítőt is kellett találnom!  Az edzőnek is kell edző!

Az augusztusi vizsgára a felkészülést februárban kezdtem.
k1.jpgAz első 3 hónapban heti 2x, 21-22 óráig (!) tudtunk együtt dolgozni, ami valljuk be...nem a legoptimálisabb időpont az új mozgások tanulására, de ez a lehetőség fért bele a napjaimba....ezalatt az idő alatt 1 edzést sem hagytam ki! 
Az egész felkészülésre (fél év) elmondható, hogy kb 2 alkalommal nem tudtam megjelenni betegség miatt...

k2.jpgA következő hónapok már "barátibbak" voltak az időpont tekintetében heti 2x 19-20 óra.
EZEN FELÜL heti 2-3 alkalom speciális felkészülés OTTHON  Ez azért is volt "izgalmas" számomra, mert nekem akkor egy 12 kg és egy 20 kg -s bellem volt (ami mellé kellett gyakorolni egy 16-os is...). Én pedig hol otthon tudtam lenni, hol nem. Tehát volt, hogy én mentem haza gyakorolni, volt, hogy cipelni kellett be a városba, mert ugye a felkészülés nem állhat meg!
felkeszules.jpg
Felkészülésem menete az SFG1 vizsgára


Rengeg témával kapcsolatos cikket olvastam, főleg a mindenki által rettegett Snatch Test-el kapcsolatban. Hiába mondta az edzőm, hogy nem az a legfontosabb...azért az még is csak 100 db szakítás az esemény 3. napján, ráadásul 5 percen belül....(nekem) 20 kg-val, ami a testsúlyom 1/3-a....

Tehát "túlkészültünk", hogy több erőm maradjon a tanítások befogadására. Addigra már 28-al kényelmesen TGU-ztam és nyomtam 1x fej fölé, valamint a dupla 24-et is kinyomtam párszor...kellett a magabiztosság.

ELŐKÉSZÜLETEK
Előre elterveztem:
- MIKET, MIKOR, MENNYIT fogok enni a 3 nap során
- MILYEN táplálék kiegészítőkkel segítem magam és ezeket hogyan időzítem
- HOGYAN fogok regenerálódni és ezekhez mik szükségesek
- MENTÁLISAN mikre fogok gondolni és hogy viszem végig azokat

Ezeket megpróbáltam minél precízebben összeállítani, és követni tudva, hogy a napok során erre nem pocsékolhatok felesleges energiákat....

TÁPLÁLKOZÁS
A reggelik kivétel nélkül könnyű, kis adagból álló joghurt volt magokkal...(válaszd azt ami hozzád illik, én évek óta elvagyok 2-3 típusú reggelin és többnyire érzem, hogy mikor mire van szükségem). Ebédet mindig vittem. Tésztákat, rizs alapú menüket választottam és a rendelkezésre/és jóleső adag FELÉT ettem meg a szünetekben...hé...utána is pattannia kell annak a swingnek! ;) Vacsorára szintén egy könnyebb menüt választottam, például nagy adag Pho levest, ami nem ülte el a gyomrom és tudtam aludni tőle. Jótanács...az újdonságok felfedezésének nem most van itt az ideje! A jól bevált recepteket vedd elő!

KIEGÉSZÍTŐK
kiegek.jpg* Táplálék kiegészítők:
Nincs itt varázslat. Erős dózisú vitamin komplex, napi 2 izotóniás italport (lehetőleg több ízű), 1 tasakos energia zselé, 1 vagy 2 fehérje szelet, 1 adag fehérjepor a nap végén...és 1 "energy shot" a snatch teszt előtt (placebónak jó).

* Regenerációt gyorsító kiegészítők:
- EPSOM só (100g) + "izomlazító" / nyugtató fürdősó a napok végén...
- Kékfény védő szemüveg a jobb alvás érdekében

MENTÁLIS OLDAL
Átgondolni az aznapi esemény főbb momentumait, milyen hibákat javítottak nálad, milyen újdonság volt aznap, milyen pozitív momentumok voltak (pl.: inspiráló Team Leader-i beszéd, technika javulása..stb)
A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés, szakáll és belső tér
Utolsó nap előtti este: a menetrendet elolvasva vizualizáltam a következő napot, minden teszt mozdulatait végig skáláztam fejben, és igyekeztem nagyon pozitív gondolatokat vetíteni magam elé...megjeleníteni magam előtt ahogy sikerül! 

 VIZSGA
A képen a következők lehetnek: 4 ember, túra/szabadtéri3. nap...benned az első 2...reggelizni nem tudsz persze...a test "finoman" jelzi, hogy ha nem gond...ő ma már nem pörgetne újra 8 órán keresztül vasgolyókat...ez van.

A teremben érződik mindenkin a vizsgadrukk, ami nem nagyon tolja feljebb az energia szintemet...gyakorlás után technikai teszt. Csak a következő gyakorlat létezik, a többi nem! Azt kell szépen! Az instruktor a tesztlapoddal figyel...így megyünk végig a 6 gyakorlaton. Szólításra, egymás után...nincs itt toporgás meg ilyesmik...sikerült, pihi. - 15 perc

 SNATCH TEST

3. sorban állok én, előttem ketten már lenyomták...vizsga drukk a javából, "játszom" az elmémmel...volt egy taktikám hogy viszem végig. Hónapokig ezt építgettem...ezt kell végig vinni.
Oda állok és nincs idő gondolkodni...A Team Leader beszámol és már indulsz is...
20...40...60..80...90...átfogok az utolsó 10-re és hallom, hogy menny idő van még hátra...ez meglehet....és jött egy gyors gondolat, amit aztán el is nyomtam "De mi van, ha meglesz?! 5 éve ezt szeretnéd és most mi van, ha meglesz?!"...az elme..95...99...100. 
Seiza-ban ülök és lélegzem, kiürítettem mindent...háttérben hallom, hogy a többiek közül még küzdenek páran, valaki veregeti a hátam, az Instruktorom gratulál és dicsér...Seiza-ban ülök és lélegzem...4:42 / 100 ismétlés. Ennyi idő alatt még nem sikerült.

Tanítási teszt, majd az a bizonyos UTOLSÓ edzés..."Tough Love", ahogy az egyik Team Leader mondta.

Oklevél, útravaló jó tanácsok....SFG.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, köztük Peter Lakatos, álló emberekJÓ TANÁCSOK

 1. A felkészülés minden!
  Találj jó instruktort, tudasd a célod minél előbb, kezd el a felkészülést időben (6-8 hónappal előtte MINIMUM!). Készülj túl! Azaz a technikai tesztek legalább menjenek 1-el nagyobb bellel fáradtan is! A snatch teszt pedig "legyen zsebben!" Ez túlzásnak hangozhat, és lehet megrántod a vállad, hogy neked anélkül is megy...lehet...voltak akiket a helyszínen megkérdeztem és "A teremben, ahova járok van bell, aztán néha edzegetek vele..." - Nem hittem el! :O Kifizetni ennyi pénzt, SFG-vé válni a végén, és nem készültél fel?! A diplomád is annyit fog érni! Volt aki sosem próbálta a tesztje valamelyikét a neki való súllyal...ne vicceljünk már egymással! Pontosan tudni, hogy MIVEL, MENNYIT, HOGYAN kell csinálni egy előre meghatározott, leírt vizsgán alap!
  StrongFirst tagjává válni, rendszerében tanítani egyfajta szemléletet is követel! Legalábbis én ezt tapasztaltam.
  Amikor a végén az értékelő papírra kellett írni néhány dolgot, én többek között azt írtam, hogy a felkészülés erre a vizsgára fontosabb változás, mint maga a vizsga! Mert lehet "megoldod erőből", de utána hogy viszed tovább azt a mentalitást, amit ennek adnia kellett volna? Tartósan sehogy!

 2. Ne öld meg magad az első nap!
  Sok új arc, izzik a levegő. Mindenki bizonyítani akar, hogy az ő képességei bőven elegendőek ide...és már azon kapod magad, hogy FELESLEGESEN olyan erőbedobással végzed a gyakorlatokat, mintha az olimpiai döntőben küzdenél...tudtam, hogy ez lesz, és az első órákban észre is vettem magamon...utána taktikusan (Hé, nem lazsálósan!) beosztottam az energimát, mint ahogy egy asszisztens instruktor is mondta "A 3. napra tartogassátok magatokat!" - igaza volt! 

 3. Légy nyitott!
  Tényleg! Itt mindenki (főleg az instruktorok) azért vannak ott, hogy segítsenek Neked! Nyugodtan kérdezz Tőlük, kérj tanácsot, segítséget...kérdezz tapasztalataikról...A TECHNIKÁDRÓL...most vannak ott! Most tudnak csak rád / rátok figyelni! Használd ki! A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, szakáll és közeliNyugodtan hagyd kint az egódat, mert te itt most tanuló vagy, és a vizsgád után is az leszel (remélem)! Volt, hogy a tanulók között azt láttam, hogy az "Under Armour-ok mögött", csak az ismerősökkel diskuráltak...nem próbáltak meg új embereket megismerni...én igyekeztem az ellenkezője lenni...és megismertem néhány teljesen szimpatikus tanulótársat! :)

 4. "Sleep! Don't drink! Read the manual"
  (Azt hiszem ezt Pavel mondta, de ha nem, majd tapasztaltabbak kijavítanak. :) ) Lefekvés előtt fusd át az aznapi anyagot párszor, és próbáld logikailag összekapcsolni azokat! Ne alkoholizálj és feküdj le időben, hiába érzed azt, hogy pörögsz még fejben! 


 5. Élvezd!
  Ezt akkor tudod megtenni, ha már a lelked mélyén tudod, hogy a felkészülés során minden tőled telhetőt megtettél.
  Végre eljutottál ide! Nem semmi! Próbálj minél többmindent magadba szívni: tudást, mentalitást, energiákat...utána kilépsz ebből a közegből és ezt kell tovább vinned! Örülj neki, hogy valóra válik!
  A képen a következők lehetnek: 2 emberA képen a következők lehetnek: 1 személy, szakáll és túra/szabadtériKövess Facebookon

Írta: Csillik Árpád


Szólj hozzá!

Élménybeszámoló: The Champion élménypark

2017/01/16. - írta: Csillik Árpád

champ.jpg

 

Január 13-án megnyitotta kapuit az általam nagyon várt „The Champion kiállítás”, ahol modern és interaktív körülmények között megtudhatod mely sportág lenne számodra a legideálisabb. A „Champ lab”-eknek keresztelt állomásokon teheted próbára képességeidet, melyek teljesítése után a kiállítás végén egy tanúsítványt kaphatsz kézhez, mely az elért eredményeid alapján következtet.


A technika
Megérkezésem után egyből kaptam egy úgynevezett „NFC karkötőt”, mely’ az interakciókban lesz segítségemre. Magasságom és súlyom lemérése után beléphettem a kiállítás területére, ahol a Champlab-ek, és hozzájuk tartozó tájékoztató kivetítők fogadtak. A karkötővel már köszönt is az állomás – Az „Edző” – és indulhat a játék. 7 + 2 állomást foglal magába a park, mely’ igyekszik lefedni a legtöbb sporthoz szükséges képességet.

 1. Boksz! - Tapping teszt
 2. Slam! – Súlypontemelkedés
 3. Splash! – Reakcióidő
 4. Dribble – Ügyesség
 5. Pull! – Állóképesség, anaerob fittness
 6. EN Grade! – Szem-kéz koordináció
 7. Go! – Futógyorsaság

+1   Táplálkozásról szóló tesztet tölthetsz ki, hogy lemérd tudásod.
+2   Megfigyelő- és kognitív képességet igénylő teszteket tartalmaz.

Pozitívum: Az állomások szórakoztatóak, tényleg beleéltem magamat a játékba. A feladatok 3 fő csoportba sorolhatók: amikor különböző fényekre kell reagálnod, amikor erőt kell kifejtened, amikor gondolkodnod kell. Az utasítások egyértelműek, az eredményeket azonnal láthatod. A karkötővel akárhányszor újra próbálhatod az adott képességet. Technikailag jól megoldott környezetet biztosít számodra a kiállítás.

Negatívum:
A 4-es állomás (Ügyesség – labdajátékos állomás), sajnos egyáltalán nem működött. Valamint több állomáson volt, hogy a felület, amihez odaálltam nem üzemelt, és a segítők irányítottak át az állomáson belül egy működőképeshez.
A földszinten található VR szemüveg érdekes élményt nyújt, ám inkább egy kis hangulatcsinálóként éltem meg, különösebben nem hozott lázba.
A kiértékelésemet rendszerhiba miatt csak egy nap csúszással kapom majd e-mailben.
A monumentális kivetítőkön vetített szép felvételeken felül erősen hiányoltam egy külön vetítő termet, ahol akár ismeretterjesztő anyagok (szövegek, hangfelvételek) mellett láthattam volna vissza kedvenceimet sportáguk űzése közben. A padlóra ugyan voltak kivetítve érdekességek, ám erősen foghíjasnak éreztem.

 championship_2_people_4.jpg(forrás: https://thechampion.hu/)


A tartalom

A hol kiállításként, hol élményparkként nevezett „The Champion” el-elszórogat információ morzsákat az élmény során. Néhány sportági adaton kívül talán a legtöbb információt az „Öltözőszobában” kaptam a táplálkozással kapcsolatban, és adott sportolók tápanyag (makrok)-/ kalória- és táplálék beviteléről.  A grafikonok érthetők, valamint a témában kevésbé tájékozottaknak megmutatják, az átlagember tápanyag és energia bevitelét is, ami mindenképp jó viszonyítási alap lehet a bajnokok étkezését nézve. A szobában továbbá megnézhetünk 1-2 illegális teljesítményfokozót és megtudhatjuk, milyen hatással vannak a sportteljesítményre és az emberi szervezetre. Egy képernyőn pedig különböző vitaminok jelennek meg jelentőségükkel, hiánytünetükkel együtt. Tovább haladva újságcikkekkel teli falat találunk sportolóinkról, valamint az olimpiai stadionok makettjei köszönnek ránk az utolsó teremben. Egyel feljebb pedig egy (fizetős) VR játékot próbálhatunk ki: nagyobbaknak western / kisebbeknek vízalatti buborékfújós tartalommal.

 

Pozitívum: A megjelenített információk a sportban/táplálkozásban kevésbé járatosoknak is érthető. A grafikonok tovább segítik a könnyebb információfeldolgozást.

Negatívum: Nehéz a tartalmat értékelni, ha a „kiállítást” és az „élményparkot” felváltva használja az esemény.
Ha kiállítás, akkor ez számomra borzasztóan kevés volt. Az embernek az az érzése támad, hogy ha fizikailag meg is mozgatták, szellemileg még bőven terhelhető volna. Hiányoltam a sok érdekes (akár tudományos) szöveget a falakról/kivetítőkről, amivel gazdagabb lehetek és tanulhatok valamit. A „400 izom egy lépéskor” és a „Kajak visszafele is kajak” nekem nagyon kevés…(ezen felül voltak még adatok persze, de a tényen nem változtat). A szervezők nyugodtan lehettek volna merészebbek a témát illetően. A kiállítás végén visszafordultam és újra végig jártam az egészet abba reménykedve, hogy hátha én nem vettem észre valamit. Sajnos nem így történt.
Ha élményparkról beszélünk akkor már közelebb járunk a valósághoz. A végén pont azt mondtam, hogy olyan: „Mintha egy vidámparkszerű helyen lettem volna.”. Viszont itt sem mehetünk el amellett, hogy akik nem szeretnének teljes erőbedobással a ChamLab-eken teljesíteni, azokat a hatalmas kivetítők sem fogják kielégíteni.
Inkább élménypark, mintsem kiállítás.

 

A STAFF
Kiállítás termeiben minden állomás közelében találtam szabad segítőket (ám ez annak is köszönhető, hogy hétfőn mentem el), akik lelkesen és kedvesen magyarázták el, hogy miről szólnak az adott helyszínek. Őket mindenképp pozitívan értékelem.

Amit vártam:
Sportági kulisszák mögé betekintünk (élettörténetek, sportági titkok, érdekességek), interaktívan izgalmas képességfelmérések, az eredményemre (akár champlabekre bontva) való gyors reflektálás (értem, hogy ennyi lett az eredmény, de mihez képest?! Valamint, ez a nagyokhoz viszonyítva akkor most mennyire jó vagy rossz?! - A Certificate megküldése után átirányít egy linkre "https://thechampion.hu/tesztek_tudomanyos", ahol elméletileg meglátásokat, ajánlásokat kaphatunk az elért eredményünket illetően, ám a link nem érhető el...). Rengeteg adat, tudomány, ismeretterjesztő szövegek/vetítések. Tippek a „halandóknak”, hogy hogyan válhatnak bajnokká.

Amit kaptam:
Interaktív, izgalmas és szórakoztató állomások és számos képesség felmérése. Néhány érdekesség, adat, egy kevés sporttörténelem. Hatalmas vetítő felületek sportágukat űző sportemberekről.

 championa.jpg

Kinek való szerintem a The Champion?
A promó videóban többször említett gyerekeknek főleg. Élvezni fogják, hogy ugrálhatnak, használhatják az agyukat, a szem-kéz koordinációjukat és reflexeiket. Egy megfelelő támogató (szülő, nagy testvér, tanár/edző) társaságában nagy motivációs löketet adhatunk az ifjúságnak, hogy belevágjanak a rendszeres sportolásba. Ezt figyelembe véve egy kiváló családi program kerekedhet az élményparkból, és a sportban alapszinten járatos szülőknek sem kell zavarba jönniük, hogy túlságosan idegen terepre merészkednek.
Sporttal komolyabban foglalkozóknak az állomásokat leszámítva, egy könnyed szellemi kikapcsolódást jelent, általuk jól ismert témákkal és egy-két érdekességgel (Pl.: Mit és mennyit eszik Usain Bolt vagy Dwayne „The Rock” Johnson a csaló napján). Gyönyörködhetnek a hatalmas felvételeken, és úgy általában örülhetnek, hogy elindult valami itthon szeretett témájukkal kapcsolatban.

 

Mindenképp öröm látni egy ilyen esemény létrejöttét, és izgatottan várom a jövőben megjelenő hasonló kezdeményezéseket!

Kövess Facebookona.jpg

Írta: Csillik Árpád

* Testnevelési Egyetem - Testnevelő tanár - Gyógytestnevelő-Egészségfejlesztő tanár (hallgató)

* FMS 1
* IWI - Fitness Instructor / Testépítés-Fitnesz sportedző

* TRX SC Trainer

Szólj hozzá!

Reakciógyorsaság és a küzdelem hatékonysága elit kötöttfogású birkózóknál (Abstract)

2016/12/17. - írta: Csillik Árpád

b26e69fd733e4bbd42ecaac59edc3a06.jpg

Kivonat:
A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsa a változásokat az egyszerű reakcióidőben és meghatározza az összefüggéseket az egyszerű reakció idő és a technikai, taktikai cselekvések között kötöttfogású birkózóknál mérkőzés közben. Húsz kötöttfogású birkózó (Átlag életkor: 19.5 év; Szórás: 1.8) a Radomi Birkózó Központból vett részt a vizsgálatban. Az egyszerű reakció időt (beleértve a reakcióidőt és a mozdulat idejét) a mérkőzés előtt, valamint az első-, második és harmadik menet után elemeztük. Teljesítményük folyamán a birkózók reakció és mozgási ideje változott. A magasabb sporteredményekkel rendelkező birkózók kisebb csökkenést produkáltak az egyszerű reakció időben és több technikai, taktikai akciót hajtottak végre a mérkőzés alatt. A legjelentősebb összefüggést mind a reakcióidőben, mind a mozdulat gyorsaságban, valamint az utolsó menet ideje alatt a technikai, taktikai akciók mennyiségében figyelték meg. A gyors reakció jelentős tényező volt a mérkőzés kimenetelét illetően, amely előtérbe helyezte a szubmaximális erőkifejtést a küzdelem során.

Kövess Facebookon
Forrás: Perceptual and Motor Skills

Fordította és szerkesztette: Csillik Árpád
a.jpg

* Testnevelési Egyetem - Testnevelő tanár - Gyógytestnevelő-Egészségfejlesztő tanár (hallgató)

* FMS 1
* IWI - Fitness Instructor / Testépítés-Fitnesz sportedző

* TRX SC Trainer


Címkék: birkózás
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása